Norveç devlet televizyonu NRK'nin haberine göre, Oslo'da bulunan Mortensrud Camisi yakınında polis koruması eşliğinde Kur'an-ı Kerim yakan ve sonrasında zırhlı araçları ile yola çıkan Sian grubunun aracına bir otomobil yandan çarptı. Kazada aşırı sağcı grubun aracı takla attı. Kazaya karışan diğer araçtaki iki Müslüman kadın cinayete teşebbüs şüphesiyle gözaltına alındı.

Kazada Sian lideri Lars Thorsen dahil araçtaki 6 kişi hafif yaralandı.

Thorsen'in Mortensrud Camisi yakınında Kur'an-ı Kerim yakmasına müdahale eden söz konusu kadınların kutsal kitabı Thorsen'in elinden alıp söndürdükleri belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Norveç’in Müslümanlaştırılmasını Durdurun örgütü Sandefjord’da bir gösteri düzenledi. Norveç'te polisin izin verdiği 23 Nisan’daki gösteriye katılan 400 civarındaki İslam karşıtı SIAN üyesi Kuran yaktı. Bu duruma tepki gösteren karşı göstericiler, “sokaklarımızda ırkçıları istemiyoruz” diyerek polise ve SIAN grubuna taş, ayakkabı, su şişeleri, yumurta ve iskemle fırlattı. Çıkan olaylarda polis araçları zarar gördü. Polis karşı göstericilere karşı biber gazı kullandı. Olayların İsveç’teki gibi kontrolden çıkabileceğinden çekinen polis yetkilileri SIAN grubunun gösteri iznini iptal ederek grubu dağıttı.

SIAN GRUBU NEDİR?

Açılımı Stop Islamisation Of Norway olan, Norveç'te İslam karşıtı sağ bir grup. 2008'de kurulan İslam karşıtı grup camide yüksek sesle ezan okunmasına karşı protestolarla faaliyetlerine başlamıştır.