Prof. Dr. Tuncay Taymaz liderliğindeki akademisyenlerin yaptığı araştırmada, Elazığ ile Bingöl arasında kırılmamış bir fay hattının 6.5 ila 7 büyüklüğünde depremlere yol açabilecek potansiyele sahip olduğu uyarısında bulunuldu. Taymaz, Kahramanmaraş depremlerini dünya tarihinde kaydedilmiş en büyük kıtasal depremlerden biri olarak nitelendirdi.

51 Kişinin Hayatını Kaybettiği Deprem Faciasında 3 Sanığa Tahliye Kararı! 51 Kişinin Hayatını Kaybettiği Deprem Faciasında 3 Sanığa Tahliye Kararı!

tuncay-taymazz

Araştırmaya göre, bölgede 1-2 yıl süreyle 5.5'ten büyük artçı depremler beklenebilirken, kırılmamış fay hatları özellikle Doğanyol-Sivrice'den Karlıova'ya kadar olan kısımda ve Elazığ, Palu, Bingöl, Hazar bölgeleri arasında risk oluşturuyor. Bu bölgelerde 6.5-7 büyüklüğünde depremler meydana gelebileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Taymaz, Lübnan, İsrail ve Filistin'deki fay hatlarına ilişkin de uyarılarda bulunarak Doğu Anadolu Fayı'nın devamındaki kırılmamış faylar nedeniyle 7-7.5 büyüklüğünde depremler ve tsunamiler olabileceğini ifade etti. Taymaz, önümüzdeki 30 yıl içinde Akabe Körfezi'nden Kızıldeniz'e kadar olan alanda bu tür depremlerin yaşanabileceğini öngörüyor.