Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, 6 Şubat 2023'te Pazarcık-Kahramanmaraş ve Elbistan-Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye'nin en yıkıcı afetleri olduğunu açıkladı.

Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliği Artırma Projesi 'KİGEM' Tanıtıldı Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliği Artırma Projesi 'KİGEM' Tanıtıldı

Özmen'in verdiği bilgilere göre, bu depremler 11 ilde doğrudan etkili oldu ve 18 ilde ciddi hasara yol açtı. Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 14'ünü etkileyen bu afetler, ülkenin en geniş alanını etkiledi ve en fazla sayıda binanın yıkılmasına neden oldu. Depremler sonucunda en fazla can kaybı 6 Şubat'ta meydana geldi ve toplamda 57 bin 15 deprem yaşandı.

Doç. Dr. Bülent Özmen, afetlerle mücadelede eğitimin önemini vurgulayarak, üniversitelerde afet yönetimi eğitiminin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mekansal planlamaların afet risklerini dikkate alarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Afet yönetimi uzmanı, üniversitelerde afet yönetimi eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini savunarak, bu alanda seçmeli veya zorunlu derslerin koyulmasının önemine dikkat çekti. Özmen, toplumun her kesiminin afetler ve afet yönetimi konusunda eğitilmesi gerektiğini ve bu eğitimin sürekli olarak geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.