Güneşevler Mahallesi'nde bulunan konutların A ve C blokları, depremin ilk 8 saniyesinde yıkılmış, 75 kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan müteahhit ve statik proje müellifi Şahin Avşaroğlu, yapılan incelemeler sonucunda tutuklanmış ve mahkemede yaptığı savunmada kusuru olmadığını belirtmişti.

15 Şubat'tan yana tutuklu bulunan Avşaroğlu, mahkemedeki sorgusunda ölümlerden dolayı üzgün olduğunu, binanın yıkılmasında kusuru bulunmadığını söyledi. Eğer bir kusur varsa bunun da projeye onay veren yapı denetim firmasında olduğunu belirtti. Müteahhitliği süresince 58 blok yaptığını belirten Avşaroğlu, “Yapılan bu bloklardan sadece Bad-ı Saba yıkıldı. Bunun sebebi, yüksek katlı bina izni verildiği için ve fay hattı üzerinde olduğu için olabilir. Yani zemin binayı taşıyamamıştır” dedi.

5cb74a61-71c6-43f3-898b-d183390f3d0b

Cumhuriyet savcısı, binanın yıkılmasında bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden oldukları iddia edilen şüphelilere karşı iddianame düzenledi. İddianamede, Şahin Avşaroğlu, kardeşi ve ortağı İ.A, mimari proje müellifi Hülya K., şantiye şefleri Ömer F.T. ve Ali E.Ç, zemin etüt raporu müellifi Lütfi V., statik proje uygulama ve denetçisi Hacı K., mimari proje ve uygulama denetçileri Hasan T. ve Alper Ö. D. ile yapı denetim firması yetkilisi Ahmet F.T. hakkında "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Kahramanmaraş 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianameyi inceleyen mahkeme, 29 Ocak’ta iddianameyi iade etti. 

71f502d8-d651-4459-a6cf-80418ff341b8-1

Kahramanmaraş'a Yaz Ortasında Gök Gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı! Kahramanmaraş'a Yaz Ortasında Gök Gürültülü Sağanak Yağış Uyarısı!

Mahkemenin iade gerekçesinde, taksirli suçlarda teknik bilirkişi raporunun düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, savcılık makamının istediği hususları değerlendirecek yeni bir bilirkişi heyeti oluşturup tüm yönleriyle rapor tanzimi yapılması gerektiği ifade edildi. Bu eksikliğin, suçun sübutuna etki edecek delil mahiyetinde olduğu vurgulanarak, suçun sübutuna etki eden delillerin toplanmaması nedeniyle iddianamenin iadesine karar verildiği belirtildi. Dosyanın savcılığa iadesiyle birlikte, eksik bilgilerin tamamlanması ve soruşturmanın derinleştirilmesi beklenmektedir.