Şambali denilince ilk akla gelen arap mutfağı yada Ortadoğu ‘ya has bir tatlı olarak düşünülebilir. Ama öyle değil. Şambali aslında Balkan kökenli bir tatlı. Temelinde irmik olan bu tatlı eşsiz şerbetiyle buluşunca damaklarınız bayram edecek . Eski zamanlarda üzeri bademle süslenen şambali tatlısı günümüzde yerini tuzsuz yer fıstığına bırakmış durumda. Özellikle tatlının servisi sırasında arasına koyduğunuz kaymakla lezzet patlaması yaşayacaksınız. 

MALZEMELER

3 su bardağı irmik

1 su bardağı + 1 yemek kaşığı şeker

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı karbonat

Tuzsuz yer fıstığı

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN

1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

2 yemek kaşığı su

ŞERBETİ İÇİN

3 su bardağı şeker

2,5 su bardağı su

Yarım limonun suyu

HAZIRLANIŞI

Derin bir kabın içinde önce sütümüzü ve şekerimizi eritelim. Şeker eridikten sonra başka derin bir kapta irmiği ve karbonatı karıştıralım ve şekerli sütümüzü yavaş yavaş içine ekleyelim. Güzelce karıştıralım.

Kabımızın ağzını streç filmle hava almayacak şekilde kapatalım. 1 gece buzdolabında dinlendirelim.

Şambali tatlısının püf noktalarından biri 1 gece buzdolabında dinlendirmektir. Böylece gerçek şambali lezzetini yakalacaksınız. Dinlenen harcımızı borcama döküp spatula yardımıyla üzerini düzleştirelim. Ayrı bir kasede üzüm pekmezini ve suyu karıştıralım. Bu karışımı tatlımızın üzerine sürelim. Bu işlem tatlımızın nar gibi kızarmasını sağlayacak.

 Tatlının üzerine tuzsuz yer fıstıklarını yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35 dakika fansız ayarda pişirelim. Tatlı pişirken bizde tenceremizi alıp şerbetimizi hazırlayalım. Şekeri ve suyu kaynatalım. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyelim ve bu şekilde 5 dakika daha kaynatmaya devam edelim. Pişen tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca sıcak şerbetimizi üzerine eşit dağılacak şekilde dökelim. İsteğe bağlı servis sırasında kaymak kullanabilirsiniz.