Türkiye’de pop müziğin sembol isimlerinden biri olarak 1970’lere ve 80’lere damgasını vuran sanatçılardan İlhan İrem, düşüncelerini açıklarken, “Bütün köktendinci, şeriatçı yobazlıklara karşı antiemperyalist, Kemalist, laik cumhuriyetçiyim. Gericiliğe ve cehalete, Kemalistlerin türlü dolaplarla baskı altına alındığı 'korku İmparatorluğu' heveslilerine, iç ve dış düşmanların artık korkusuzca kartlarını açmalarına karşın, bu güzel ülkenin aydınlık geleceğine dair umudumu yitirmedim” görüşünü dile getirmişti.

67 yaşında böbrek yetmezliğinden hayatını kaybeden sanatçı, bu görüşleri, 15 Eylül 2012’de Akşam gazetesinde Eyüp Tatlıpınar imzasıyla yayımlanan söyleşide paylaşmıştı.

İrem, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden yaklaışık 17 yıl önce, Kasım 1999’da Antalya’da yayımlanan Yeni İleri Gazetesi’nde “Barış” başlığıyla yayımlanan köşe yazısında, Fethullah Gülen’e “Fetuş” diye hitap ettiği için dönemin parasıyla 100 milyon lira tazminata mahkûm edildiğini duyurmuştu. Sanatçı, Twitter hesabından "17 yıl önce.. Fethullah Gülen'in bir milyar TL. tazminat davası açtığı yazı" anonsuyla, aldığı cezaya ilişkin haberin linkini paylaşmıştı. İrem’in paylaştığı linkteki haberde, tazminat davası ve karar ilişkin olarak şu bilgiler veriliyor:

“1999 yılı Kasım ayında Yeni İleri Gazetesi'nde köşe yazısı yazan sanatçı İlhan İrem, 'Barış' başlığıyla Fethullah Gülen'i eleştiren yazısında "Fetuş" diye hitap etmişti. Fethullah Gülen'in avukatlarının İstanbul Üsküdar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı 1 milyar liralık tazminat davası, Yeni İleri Gazetesi, gazetenin sorumlu müdürü Ahmet Dökdök ve sanatçı İlhan İrem'in 100'er milyon lira tazminat ödemeye mahkum edilmesiyle sonuçlandı. Bu arada gazetenin sorumlu müdürü Ahmet Dökdök hakkında 100 milyon liralık tazminatı ödemediği gerekçesiyle icra takibi başlandı. Tazminatın ödenmesi konusunda kendisine bir ihbarname gelmediğini belirten Ahmet Dökdök, bugün Antalya 2. İcra Müdürlüğü'ne başvurup, mal beyanında bulundu."

İrem, “Mektup” başlıklı köşe yazısını da “Türkiye Cumhuriyeti’nin, Kemalist devrimlerin sarsılmaz bekçileri olarak, seni bu coğrafyada bekliyoruz. Gel de, içten pazarlıklı hayallerinin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini yakından gör!” sözleriyle bitirmişti.

"Aldatıldık diyenlerin ‘paralel yapı’ ile paralel olduğu yıllardı”
İlhan İrem beş yıl önce Sözcü gazetesine verdiği söyleşide de, “Fetuş dediğinde başına neler geldiğiyle” ilgili olarak yöneltilen soruya şu yanıtı vermişti:

“Şimdilerde ‘aldatıldık’ diyenlerin birçoğunun paralel yapı ile paralel oldukları yıllardı. O yazı üzerine Fethullah Gülen 1 milyar liralık tazminat davası açtı. Mahkeme 300  milyona karar verdi ve davayı Fethullah Gülen kazandı. O yıllar sahnelerden uzak durduğum, konser vermediğim yıllardı. Bu nedenle çalışmalarıma bir engelleme girişiminde bulunup bulunmadıklarını bilmiyorum.”

1659043215386-2-n9rOekran-goruntusu-2022-07-29-083200-M5Mn