Yaz sıcaklarında serinlemek amacıyla içeceklere eklenen buzlar, hijyenik koşullarda hazırlanmadığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, buzun da bir besin olduğunu ve kirli ellerle temas eden ya da uygun olmayan koşullarda üretilen buzların, tehlikeli mikroorganizmaları barındırabileceğini belirtiyor.

Kahramanmaraş'ta Böbrek Nakli: 10 Yıllık Bekleyiş Sona Erdi!
Kahramanmaraş'ta Böbrek Nakli: 10 Yıllık Bekleyiş Sona Erdi!
İçeriği Görüntüle

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, "Çoğu kişi farkında değil ama buz da tıpkı yiyecekler gibi hijyen kurallarına uygun üretilmeli ve saklanmalıdır. Özellikle çeşme suyu kullanılarak yapılan buzlar, uygun olmayan koşullarda saklandığında ve çıplak elle temas edildiğinde zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir" diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Yiğit, özellikle işletmelerin buz makinelerinin düzenli temizliğine dikkat etmesi gerektiğini belirtirken, evde buz kalıplarının karbonatlı su ile temizlenmesini önerdi. Besin zehirlenmeleri belirtilerinin ise birkaç saat ya da gün içinde mide bulantısı, ishal ve karın ağrısı olarak ortaya çıkabileceğini hatırlattı.