Türk mutfağına has bir çorba olan ezogelin çorbası, adını Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir. Hüzünlü bir hikayeye dayanan ezogelin çorbası, aynı zamanda çok faydalıdır. Her mevsimde çok severek yaptığımız ezogelin çorbası tarifi ile sizler de evinizde hazırlayabilirsiniz. Peki, ezogelin çorbası nasıl yapılır? Ezogelin çorbası tarifi, yapılışı için gerekli malzemeler, püf noktası haberimizde.

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 Türk kahvesi fincanı bulgur

Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı salça

2 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı sıvı yağ

2 diş sarımsak

Nane

Kırmızıbiber

Karabiber

Tuz

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ YAPILIŞI

Tencereye tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ tencereye alınarak ısıtılır.

Soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır ve tencerede kavrulur.

Üzerine yıkanmış ve suyu süzülmüş olan kırmızı mercimek, pirinç ve bulgur eklenerek kavrulur.

Üzerine 1lt kadar su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve pişmeye bırakılır.

Bakliyatlar yumuşayınca ocak kapatılır.

Ayrı bir yerde 2 yemek kaşığı sıvı yağ ısıtılır. 1 yemek kaşığı un kavrulur. Üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir.

Salça da kavrulduktan sonra 1 su bardağı kadar su ilave edilerek kaynatılır.

Nane, kırmızıbiber, karabiber ilave edilerek hazırlanan sos ocaktan alınır ve çorbaya ilave edilir.

Tuzu da eklenerek 1-2 dakika kaynatılır.

Ezogelin Çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.