Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde yaşıyoruz. Artvin'in Kafkasör Yaylası'ndaki Cerattepe mevkiinde çıkarılmak istenen maden Türkiye genelinde bir takım kişilerce protesto edilmişti. 

Peki neden? Servet yeraltında mı? Kalsın!

HES yapalım hayır, Nükleer yapalım hayır, kömür çıkaralım hayır, maden çıkaralım hayır. Tüm bunlara hayır da, bir gün doğal gazınız kesilse, elektrikler gitse, bu hizmeti veren hükümet aleyhine hemen propaganda yapmaya başlarız, hükümet istifa diye değil mi?

Türkiye de son yıllarda gözle görülür bir şekilde büyüme sağlayan sektörlerin başında hiç şüphesiz enerji sektörü geliyor. Devletin bu sektörde yatırım yapacaklara tanıdığı geniş imkânlar da bu sektörü oldukça cazibeli bir hale getiriyor. ‘Yeter ki sen elektrik üret, biz sana teşvik yardımı yaparız, vergi almayız, ürettiğini de fazlasıyla yine biz satın alırız’ denilmesi cebinde iyi parası olanlar için kısa vadede uzun süreli kazanç kapısı haline geliyor.

Türkiye geneli baz alındığında enerji üretimi sektöründe Kahramanmaraş büyük bir rol oynuyor. İrili ufaklı 110’u geçen enerji sektörünün bulunduğu ifade edilirse, Kahramanmaraş adeta enerji üssü haline gelen bir kent, Kahramanmaraş’ın Türkiye enerji sektörüne katkısı büyük olurken, bu gelişmenin kente yansıyan kısmı sadece istihdam.

Doğası, barajları ve rüzgârları ile enerji üretiminde çok uygun bir konuma sahip olan Kahramanmaraş’ta birçok HES (Hidro Elektrik Santrali) olduğu gibi Elbistan, Afşin de TES (Termik Elektrik Santrali) bulunuyor. Bunun yanı sıra ise son zamanlarda RES (Rüzgar Elektrik Santrali) ve GES (Güneş Enerji Santrali)’ler kurulmaya başlandı. Umarız bu santrallerin ekonomik ve istihdam dışında da Kahramanmaraş’a hayırsever yatırımlar yapma yolunda da adım atarlar. 
Kısa bir girişten sonra konumuza geçecek olursak, yatırımcısını sevindiren ve yüzünü güldüren, ayrıca Türk ekonomisine büyük katkısı olan enerji ve maden sektörün de, son günlerde yapılan çalışmalar doğacıları ve bazı vatandaşları rahatsız ediyor. Gerçi Kahramanmaraş için bu söylenemez. Kahramanmaraşlı enerji üslerinden rahatsız değil zaten enerji üslerinin konuşlandırıldığı yerler doğayı, tabiatı ve insanları olumsuz etkilemeyecek yerlerde bulunuyor. 
Ama gel gelelim Türkiye de kurulacak olan enerji ve maden üslerine, bir takım kendini çevreci zannedenler karşı çıkıyor ve birkaç köylü vatandaşlarımızı da provokatörlüklerinde kullanıyor maalesef. 

HAYIR…HAYIR…HAYIR DA???

HES yapalım hayır, Nükleer yapalım hayır, kömür çıkaralım hayır, maden çıkaralım hayır. Tüm bunlara hayır da, bir gün doğal gazınız kesilse, elektrikler gitse, bu hizmeti veren hükümet aleyhine hemen propaganda yapmaya başlarız hükümet istifa diye değil mi?

BÜYÜK BİR SERVETİN ÜZERİNDE YAŞIYORUZ!!!

Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, adeta büyük bir servetin üzerinde yaşıyoruz. MTA verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin karmaşık jeolojik yapısı çok çeşitli madenlerin ülkede bulunmasına olanak sağlıyor. Türkiye yeraltı kaynakları yönünden dünya madenciliğinde adı geçen 132 ülke arasında toplam üretim değeri itibarıyla 28′inci, maden çeşitliliği itibariyle 10′uncu sırada yer alıyor. Türkiye başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere, metalik madenler, enerji ham maddeleri ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir konumda bulunuyor. Türkiye’de günümüzde dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 77′sinin varlığı Türkiye’de saptanırken, halen 60 civarında farklı maden ve mineral üretimi yapılıyor. Türkiye’nin metal içeriği olarak 860 bin ton kurşun, 2.3 milyon ton çinko rezervi bulunuyor. 

Demir, Ortalama yüzde 50-55 tenörlü işletilebilir demir rezervi toplamı 113 milyon ton dolayında bulunuyor. Türkiye’nin krom rezervi 26 milyon ton civarında. Türkiye 3 milyar 66 milyon ton olan bor rezervleri ile dünya bor potansiyelinin yüzde 72′sini elinde bulunduruyor. Alüminyum üretimine uygun boksit rezervi 87 milyon ton civarında bulunuyor. Türkiye’de toplam bakır rezervi, metal içeriği olarak 1.5 milyon ton bakır düzeyinde bulunuyor. Türkiye’nin Beypazarı ve Kazan yataklarıyla beraber toplam trona rezervi 836 milyon ton düzeyinde. Büyük alçıtaşı potansiyeline sahip olan Türkiye’nin rezervleri tam olarak belirlenmedi. Yıllık alçı taşı üretimi 3 milyon ton civarında. Türkiye’nin 80 bölgesinde 150′den fazla değişik renk, desen, ve kalitede mermer rezervleri bulunuyor. Türkiye’nin mermer potansiyelinin 5.1 milyar metreküp civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 89 milyon ton kaolen, 354 milyon ton seramik ve refrakter kil, 239 milyon ton feldspat, 1.3 milyar ton kuvars kumu, 2.3 milyar ton kuvars-kuvarsit potansiyeli bulunuyor.

SERVET YERALTINDA MI? KALSIN!

Ne yapalım çıkarmayalım mı? Hani evvelden söylenen bir söz vardı ya su akar Türkler bakar diye. Şimdi akan suların önüne barajlar yapıldı. Kullandığınız elektrik nereden geliyor diye hiç düşünen var mı? Servet yeraltında mı? Kalsın. Söyleyin ne yapalım. Yol yapma, köprü yapma, santral yapma, madeni çıkarma, sonunda hayat pahalı, işsizlik artıyor, Avrupa´da böyle değil. 

Hayatında sen hiç Avrupa´da bir ülkeye gittin mi? Şunda hem fikir olabiliriz, işçi kardeşlerimizin sağlıklı çalışabilmesi için iş güvenliğinin arttırılması bu işin olmazsa olmazı olsun. Sonuna kadar evet, üç beş ağaç yüzünden gezi parkı eylemlerinde Alman İstihbarat örgütünün kadın militanını hatırlayın. Milleti gaza getiren M16’nın elemanlarını hatırlayın. Bir bardak suda fırtınalar kopartanların şimdi elleri kolları Artvin. O zaman hiçbir madeni çıkartmayalım olsun bitsin. Uyan Artvinli kardeşim uyanda bizi ne hale getirenlere bir ders ver. Korkma mübarek insan sende korkma ama devletin gel polisine askerine karşı çıkma. Artvinli olmayanlara sesleniyorum. Artvin e değer verdiğiniz kadar başka şeylere o kadar değer veriyor musunuz? Hiç bir gün şehit ailesini ziyaret ettiniz mi? Ey çevreciler maaşlarınızı nerelerden aldığınız belli ellerin maaşlı maşası olmuşsunuz iddia edilen o.