2023 yılında Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin sigorta sektörü üzerindeki etkileri sürüyor. Dünya genelinde reasürans bedellerinde yaşanan artışlar, özellikle Türkiye'de yüzde 50 ile yüzde 100 arasında gerçekleşti. ABD'de ise gayrimenkullere uygulanan reasürans bedelleri yüzde 50 oranında arttı. Küresel çapta ise reasürans bedellerindeki artış oranı yaklaşık yüzde 30 civarında.

Gallagher Re'nin raporuna göre, Türkiye'deki sigorta şirketleri, doğal afetlere karşı maliyetleri paylaşmak amacıyla satın aldıkları reasürans fiyatlarının yıl sonu poliçe yenilemelerinde büyük artışlarla karşılaştı. Gallagher Re, bu durumu "Türk sigortacıların bir nesil boyunca karşılaştığı en zorlu yenileme" olarak tanımladı.

2023'teki depremlerin ardından Türkiye'de reasürans oranları iki katına çıkarken, İtalya'da yüzde 25 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda artış gözlendi. Zürih merkezli sigorta şirketi CRESTA'ya göre, Kahramanmaraş Depremi, ABD dışındaki en büyük doğal afet olarak kaydedildi ve sigorta sektörüne 5,8 milyar dolarlık bir kayıp yaşattı.

TUİK'e Göre Enflasyon Nisan'da Yüzde 70'e Dayandı! TUİK'e Göre Enflasyon Nisan'da Yüzde 70'e Dayandı!

Yaşanan doğal afetlerin dünya genelindeki toplam zararı 16,7 milyar doları bulurken, sigorta sektörü 2023'te Türkiye, İtalya, Yeni Zelanda ve Meksika gibi ülkelerde rekor seviyede kayıplarla karşı karşıya kaldı. CRESTA CLIX yöneticisi Matthias Saenger, "Küresel bir perspektiften bakıldığında, 2023'te birçok ülkede rekor kıran olaylar yaşandı" açıklamasını yaptı.

2023'te en büyük kayıpların yaşandığı doğal afetler kronolojik sırayla şu şekildedir:

  • Kuzey Adası Selleri, Yeni Zelanda, Ocak 2023
  • Kahramanmaraş Depremi, Türkiye, Şubat 2023
  • Gabrielle Kasırgası, Yeni Zelanda, Şubat 2023
  • Kuzey İtalya Şiddetli Konvektif Fırtınalar, Temmuz 2023
  • Pekin-Tianjin-Hebei Selleri (Doksuri Tayfunu), Çin, Temmuz-Ağustos 2023
  • Otis Kasırgası, Meksika, Ekim 2023
  • Avrupa Rüzgar Fırtınası Ciarán, Kasım 2023