İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığında düzenlenen İstanbul'un Jeolojisi Sempozyumu'nda, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür önemli açıklamalarda bulundu. "İstanbul ve deprem" başlıklı oturumda konuşan Görür, depreme dayanıklı şehirlerin oluşturulması için acil tedbirler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, "moloz" konusunda uyarılarda bulunan Görür, şu ifadeleri kullandı: "Güneydoğu'da enkaz molozlarının uluslararası standartlara uygun olmayan şekilde döküldüğünü gördük. Molozların içindeki asbest, toksik ve kimyevi maddeler yağmurla birlikte toprağa, oradan suya karışıyor ve uzun yıllar halk sağlığını tehdit ediyor. İstanbul’da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi’ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum. Aynı yol izlenirse depremde hayatını kaybedenlerin ardından bir o kadar insanı da hasta ederek öldürecek. Atıkları halletmezseniz deprem, en büyük çevre felaketidir."

Depremzedelere AFAD Kira Yardımı Ne Zaman Yatacak? Mayıs Ayı Ödemeleri Bekleniyor! Depremzedelere AFAD Kira Yardımı Ne Zaman Yatacak? Mayıs Ayı Ödemeleri Bekleniyor!

Görür'ün uyarıları, İstanbul'da alınması gereken acil çevresel tedbirlerin altını çizerken, deprem sonrası oluşacak molozların nasıl yönetileceği konusunda ciddi bir planlamaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.