Sevilen şarkıcı Emir Can İğrek'in yeni albümü "Parti İptal"deki 'Ali Cabbar' şarkısı, dinleyenleri derinden etkiledi. Şarkının hikayesinin, Çerkeslerin ünlü 'Ağlatan Kafe' müziği ile olan benzerliği ise şaşkınlık yarattı. Ali Cabbar'ın hikayesi, Çerkeslerin bu ünlü hikayesiyle neredeyse birebir aynı. İşte dinleyeni büyüleyen 'Ağlatan Kafe'nin kahramanları Şamil ve Janset'in hikayesi...

ALİ CABBAR'IN HİKAYESİ

Ali Cabbar, Tekirdağ'da yaşayan ve köy düğünlerinde gırnata çalarak geçimini sağlayan genç bir adamdır. Katıldığı bir düğünün, aşık olduğu kızın düğünü olduğunu öğrenince büyük bir acı yaşar. Bu olayın ardından askere gitmeye karar verir, ancak bir daha geri dönemez ve birkaç ay sonra şehit olduğu haberi gelir.

AĞLATAN KAFE'NİN HİKAYESİ

Kafkasya'da yaşayan ve mızıka çalan genç Şamil, bir düğünde gördüğü güzel kız Janset'e aşık olur. Janset'i tanımak isteyen Şamil, kızın başka bir köyden olduğunu öğrenir. Şamil, Janset'i bulmak için çevre köylerde arayışa girer ve aylar sonra sonunda onu bulur. Janset'i evine kadar takip eden Şamil, kıza olan sevgisini açıklamak için ailesiyle görüşür.

Janset'in babası, Şamil'in bir müzisyen olduğunu öğrenince öfkelenir ve kızını ona vermeyi reddeder. Bu olaydan sonra müziğe küsen Şamil, bir süre sonra yeniden bir düğünde çalması için ikna edilir. Düğünde çalmaya başlayan Şamil, gelinin Janset olduğunu fark eder. İçindeki büyük üzüntüyle mızıkasından çıkan notalar, Çerkeslerin 'Ağlatan Kafe' yani 'Ağlatan Dans' olarak bilinen müziğinin temelini oluşturur.

Bu olaydan sonra, 'Ağlatan Kafe' müziği tüm Çerkes düğünlerinde çalınan, duygusal bir dans olarak anılmaya başlar