Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, başka bir suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezainfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
 
Sanık avukatları Fatma Mebuse Tekay, Murat Engin ve Yasemin Dora Şeker'in de Demirtaş'ın yanında SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada, diğer avukatı Olcay Öztürk de hazır bulundu.
 
HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ve HDP Ağrı İl Başkanı Yılmaz Dursun'un yanı sıra partililer de duruşmayı izledi.
 
Kimlik tespiti yapılan Demirtaş, evli ve 2 çocuk babası olduğunu  belirterek, mesleğinin avukatlık olduğunu ve aylık düzenli bir gelirinin  bulunmadığını ifade etti.
 
İddianamenin okunmasının ardından savunmasına geçilen Demirtaş,  dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Anayasa'nın 83/2 maddesi uyarınca yerinde  olmadığını savunarak, milletvekillerinin kendini savunma hakkının elinde  alındığını ifade etti.
 
Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması hususunun Anayasa  Mahkemesine getirilmesini talep ederek, hakkındaki yargılamanın durdurulmasını  istedi.
 
Mahkeme ise sanığın bu talebini usul ve yasaya uygun olmadığı  gerekçesiyle reddederek savunmasına geçti.
 
Demirtaş, son sözünde beraatını talep etti
 
Savunmasının ardından son sözü sorulan Demirtaş, "Önceki beyanlarımı  tekrar ederim. Mahkemenizin kararı emsal karar olacaktır. Yargının özgürce karar  verebildiğini gösterir bir karar olmasını diliyor ve savunmam kapsamında  beraatımı talep ediyorum." dedi.
 
Davayı karara bağlayan mahkeme ise Demirtaş'ı TCK'nın 301/1 maddesi  uyarınca önce "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılamak suretiyle Türk  milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını  aşağıladığı" gerekçesiyle önce 6 ay hapse çarptırdı.
 
Mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve  yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın sanığın geleceği üzerindeki  etkileri dikkate alarak, Demirtaş'ın hapis cezasını 5 aya indirdi.
 
Sanığın kasten işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyetinin  yasal sonucu olarak Anayasa Mahkemesinin 24 Kasım 2015 tarih ve 295542 sayılı  Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile değişik 5237 sayılı TCK'nın 53/1 maddesinin  uygulanması yönünden seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasına hükmeden  mahkeme, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini  mahkum olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar kullanamamasına  karar verdi.
 
Mahkeme, Demirtaş'ın adli sicil kaydından ve UYAP sistemine kayıtı  olduğu dosyalardan anlaşılan suça eğilimli kişiliği, suç işlenmesindeki  özellikler, sanığın işlediği suç ile ilgili herhangi bir pişmanlık göstermemesi  ve bu suretle tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından dolayı hakkındaki hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis  cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri  bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.