Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, yaz meyvelerinin genellikle yüksek glisemik indeksli olduklarını, yani kan şekerini hızla yükselttiklerini belirterek, "Sıcak havalarda serinlemek için yaz meyvelerini fazla tüketebiliyoruz. Özellikle karpuz ve kavun gibi meyveleri fazla yemek, kan şekerinin hızla yükselmesine ve dolayısıyla vücutta yağlanmaya neden olabiliyor. Ayrıca bu meyvelerin akşam saatlerinde yoğun tüketilmesi karaciğer yağlanması ve kan yağlarının yükselmesi gibi sorunları da tetikleyebiliyor," uyarısında bulundu.

Meyve Tabağı Hazırlarken Dikkat!

Meyvelerin sağlıklı olduğunu düşünerek bol miktarda tüketmek, örneğin büyük meyve tabakları hazırlamak, karaciğer yağlanması, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaz aylarında özellikle karpuz ve kavunun sulu olmaları nedeniyle az kalorili sanılarak fazla tüketilebildiğini belirten Baydı Ozman, "Bu meyveler aslında yüksek oranda şeker içeriyor. Sağlıklı yetişkinlerde kadınlar günde 2, erkekler ise 2-3 porsiyon meyve tüketebilir. Bir porsiyon, bir yumruk büyüklüğünde meyveye denk gelir. Karpuz veya kavun için bir el içi kadar büyüklükte bir porsiyon sayılır ve günde 1-2 porsiyonu geçmemek gerekir. Diyabeti veya karaciğer yağlanması olan kişilerin porsiyonlara özellikle dikkat etmeleri önemlidir," dedi.

Bir Bardak Meyve Suyu 3 Porsiyon Meyve Demek!

Smoothie veya meyve suları 2-3 porsiyon, bazen daha fazla miktarda meyve ile yapılır. Baydı Ozman, "Meyvelerin suyu sıkıldığında veya blenderdan geçirildiğinde, posası değil sadece suyu tüketildiği için fruktozun kana karışma hızı artar. Bu nedenle, tek seferde fazla porsiyon meyve tüketmek kan şekerini hızla yükseltir. Rutin olarak meyve suyu veya smoothie tüketmek, obezite, karaciğer yağlanması ve diyabet riskini artırır," dedi.

Gün İçerisinde Tüketmeye Özen Gösterin

Meyveyi akşam yerine gün içerisinde, daha hareketli olduğunuz saatlerde tüketmek, meyveden gelen kaloriyi daha kolay yakmanızı sağlar ve şekerin vücutta kullanılmasına yardımcı olur. Akşam yemeğinden sonra geç saatte fazla miktarda meyve tüketmek ise kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Karbonhidrat Kaynaklarını Sınırlayın

Meyveyi ana yemekle veya hemen ardından tüketmek, kan şekerini daha yavaş yükseltir. Baydı Ozman, "Ana yemekte salata, sebze gibi posa kaynakları ve et, tavuk, balık, yoğurt gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir," diyerek, "Posa ve protein, meyveden gelen şekerin kana yavaş karışmasını sağlar. Meyveyi kahvaltı veya diğer ana öğünlerle birlikte tüketilecekse, patates, ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat kaynaklarını kısıtlamak gerekmektedir," diye ekledi.

Ara Öğünlerde Protein Kaynağıyla Birlikte Tüketin

Meyve tek başına tüketildiğinde hızlı bir şekilde acıkmaya sebep olabilir. Bu nedenle meyveyi ara öğünde tercih ediyorsanız, yanında kefir, yoğurt, ceviz veya badem gibi protein kaynakları tüketmeye özen gösterin.

Limonu Kabuğuyla Yemenin Mucize Faydaları: Kanserden Bile Koruyor! Limonu Kabuğuyla Yemenin Mucize Faydaları: Kanserden Bile Koruyor!

Kabuğunu Soymadan Tüketin

Kabuğu olan meyveleri soymadan tüketmeye özen gösterin. Kabuğuyla tüketilebilecek meyveler daha uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerinin yavaş yükselmesine yardımcı olur. Ayrıca, kabuklu meyveler günlük posa alımına katkıda bulunarak bağırsak sağlığını iyileştirir ve kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

Çeşitli Renklerde Meyve Tüketin

Hiçbir besin veya meyve tek başına mucizevi değildir. Her meyvede farklı miktarda ve türde vitamin ile mineral bulunur. Gün içerisinde 2-3 porsiyonu geçmeyecek şekilde çeşitli meyveler tüketerek, farklı vitamin ve minerallerden faydalanabilirsiniz.

Karpuz ve Peynir İkilisine Dikkat!

Günlük enerji ihtiyacımızın büyük kısmını ana öğünlerde karşılarız ve bu öğünlerde dengeli şekilde karbonhidrat, protein ve yağ tüketmemiz gerekir. Baydı Ozman, "Meyve ile ana öğün yaptığınızda fark etmeden fazla karbonhidrat alabilirsiniz," diyerek, "Örneğin, karpuz-peynirle geçen bir öğün, iştah dengeye gelene kadar fazla karpuz tüketilmesine ve dolayısıyla fazla karbonhidrat alınmasına neden olabilir. Bu durum kan şekerini hızlı yükseltir ve kilo artışına neden olur. Karpuz ana öğünde yenilecekse, 1-2 el içi kadar tüketilmeli ve sebze, salata veya et, tavuk, balık gibi protein kaynaklarıyla desteklenmelidir," dedi.