Çanakkale Şehitliğini ve Kabeyi ziyaret edenler oraların manevi atmosferini anlatmakla bitiremezler ve anlatırken de hepsinin aynı hissiyatta olduklarını görürsünüz.

Bir sohbet ortamından hatırladığım "Mekana ve zamana anlam veren orada ve o anda yaşanan olay ve durumlardır." cümlesi bu hissiyatın nedenini çok iyi açıklıyor bence.

Bundan tam 100 yıl önce yaşananları bugün kalbimizde hissedebiliyorsak ve bu ruhu taşıyabiliyorsak bunun ortaya çıkmasına etken olan kişilerin manevi gücü ve bu güç sayesinde kazandıkları zaferdir.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek " Ben Türkiyeyi yerin üstündeki 35 milyon ölünün değil, yerin altındaki 35 milyon dirinin koruduğuna inanıyorum" diyerek, günümüzde, ülkemizin içten ve dıştan saldırılara maruz kalmasına rağmen ayakta kalabilmesindeki gücü anlatmıştır.

Bakara Suresi 154. Ayette "Allah yolunda öldürülenlere 'Ölüler' demeyin, zira onlar diridirler, fakat siz farkında değilsiniz." denilmektedir.

Vatanımızı maddi yoksunluğa rağmen manevi güçleriyle koruyan ve bu uğurda canını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Son olarak Allah hiçbir Müslüman evladına şehitlik mertebesine yükselmekten korkacak kadar manevi yoksunluk vermesin ve asıl gücün maddiyat değil maneviyat olduğunu unutturmasın. Amin.