Çocukluğunuzdaki arkası yarınları, dizileri, çizgi filmleri, bu yayınlarda geçen kahramanları hatırlıyor musunuz?



Muhtemelen hatırlıyorsunuzdur. Çünkü hayatımızda önemli bir yeri vardı bu programların, bu kahramanların.


Bugün baktığımızda çocuklarımızın ciddi ölçüde çok fazla seçeneği var ama buna rağmen, sizler de şahit olmuşsunuzdur, izlenen kanalların ve programların sayısı çok sınırlı.


Ben televizyonu çok fazla izlemem ama ne yalan söyleyeyim, çoğu kez çocuklarımla oturup çizgi film izlemek zorunda kalıyorum. Hatta bazılarının aynı bölümünü birkaç defa izlemişimdir.


Hal böyleyken, ben bu kadarına denk geliyorsam bu çocuklar bu programları defalarca izleyip kesin ezberliyorlardır diyorum ki yanıldığımı da sanmıyorum.


TRT dahil, çocuk kanallarında sürekli aynı yayınların tekrar edilmesi, bu kanalların üretkenlik nedir bilmemesi, çocuklar başta olmak üzere izleyiciye değer vermemesi, masraf yapmadan kazanç peşinde olması ve en önemlisi çocukların zeka gelişimini olumsuz etkilemesi, düşünemeyen, yorumlayamayan, koyun zihniyetli bir toplum ortaya çıkması anlamına gelmez mi?


Bunun bir çözümü var mı peki? 


Evet var.


İzleyici ve ebeveyn olarak ilgili kanallarla iletişime geçip tepkimizi dile getirebiliriz. Eğer bir sonuç çıkmıyorsa benim yaptığım gibi kanalı silebilirsiniz ve böylelikle geçici bir çözüm üretmiş olursunuz. 


Ama bana göre, şu zamanda büyüklerin çocuklarına yeterince vakit ayırmaları gerekiyor, çocukların düşünce ve hayal gücünü geliştirici sosyal ortamlarda yer almasına imkan tanımaları biz büyüklerin asli görevleri arasında yer alıyor.


Lütfen çocuğumuzun zehirlenmesine, zihinsel ve psikolojik özürlü olmasına izin vermeyelim.


Allah çocuklarımızı her türlü tehlikeden korusun. Amin.

- - - -